Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

BEZGLUTENOWA MIESZANKA DO DOMOWEGO SPODU DO PIZZY 230g

Bezglutenowa mieszanka do samodzielnego wypieku spodu do pizzy. 100% bezglutenowa, odpowiednia dla osób z celiakią, na diecie bezglutenowej oraz dla vegan.

Cena:

20,00 

Opis

Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.

Dodatkowo przygotuj: olej 15g, letnia woda 150ml, świeże drożdże 3g , mąka ryżowa lub kukurydziana do podsypywania ciasta.

 

Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera wlej 150 ml letniej wody, dodaj 3g świeżych drożdży i 15g oleju. Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na spód do pizzy.
  • Wszystko wymieszaj na wolnych obrotach miksera przez 10 min. Ciasto powinno być elastyczne.
  • Gotowe ciasto wyłóż na blat podsypany mąką ryżową lub kukurydzianą, uformuj kulkę ciasta lub dwie, w zależności od potrzeb, a następnie włóż do foliowego woreczka , zamknij i odłóż na 30 min do wyrośnięcia. Nie zostawiaj ciasta nie szczelnie zamkniętego, ponieważ wyschnie.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
  • Jak ciasto podrośnie, rozwałkuj kulkę na placek. Grubość i wielkość placka dostosuj do własnych potrzeb. Wyłóż na blachę posmarowaną oliwą, następnie podpiecz sam spód od 5 do 7 min, do lekkiego zarumienienia. Na podpieczony spód połóż ulubione składniki i włóż ponownie do piekarnika.
  • Piecz na dolnej półce piekarnika przez ok. 12-15 min. w 220 stopni C*, aż do uzyskania pożądanego efektu.

Z całej porcji ciasta można zrobić pizzę o średnicy ok 32cm.

*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować ciasto podczas pieczenia.

 

Wartość odżywcza gotowego produktu: w 100g %RWS w 100g
wartość energetyczna (kcal) 173,27 8,66%
białko (g) 1,86 3,73%
tłuszcz (g 3,27 4,67%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,33 1,64%
węglowodany (g) 33,02 12,70%
– cukry (g) 1,96 2,18%
błonnik (g) 2,26
sól (g) 0,43 7,22%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 3,07
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 0,36

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 230 g
Bez glutenu

Tak

Wegetarian

Tak

Bez konserwantów

Tak

Bez sztucznych barwników

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!