Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

BEZGLUTENOWA MIESZANKA DO DOMOWEGO WYPIEKU CYNAMONEK 450g

Bezglutenowa mieszanka do samodzielnego wypieku cynamonek. 100% bezglutenowa, odpowiednia dla osób z celiakią, na diecie bezglutenowej.

Cena:

19,00 

Opis

Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.

Dodatkowo przygotuj: 150g wrzącej wody do zaparzenia zaczynu, 12g drożdży, 1 jajko, 117g mleka, 55g rozpuszczonego masła, 170g cukru pudru i 60g mielonego cynamonu do masy cynamonowej, śmietankę 30% do smarowania

 

Sposób przygotowania:

  • Mieszankę z mniejszego woreczka zaparz z wrzącą wodą. Następnie przelej do misy miksera.
  • Dodaj jajka, mleko, rozpuszczone masło, drożdże i olej oraz wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj ok 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
  • W międzyczasie wymieszaj cynamon z cukrem.
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt, po całości wyłóż mieszankę cynamonową. Ciasto możesz rozwałkować wedle swoich preferencji ale najlepsze jest gdy ma ok 5-10mm grubości.
  • Zwiń w rulon, pokrój na równe porcje. Im grubsze cynamonki wykroisz tym dłużej muszą się piec.
  • Cynamonki przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15min. Następnie posmaruj śmietanką 30% przy użyciu pędzelka.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 16-20 min*.
  • Od razu po upieczeniu wyciągnij cynamonki z piekarnika, posmaruj śmietanką 30% i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.

Z całej porcji ciasta wyjdzie ok. 6 dużych cynamonek.

*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.

 

Wartość odżywcza gotowego produktu: w 100g %RWS w 100g
wartość energetyczna (kcal) 249,69 12,48%
białko (g) 1,93 3,85%
tłuszcz (g 12,77 18,24%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 8,17 40,83%
węglowodany (g) 32,23 12,40%
– cukry (g) 14,70 16,33%
błonnik (g) 0,04
sól (g) 0,07 1,16%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 3,22
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 1,23

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 450 g
Bez glutenu

Tak

Bez konserwantów

Tak

Bez sztucznych barwników

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!