Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 150g wrzącej wody do zaparzenia zaczynu, 12g drożdży, 1 jajko, 117g mleka, 55g rozpuszczonego masła, 170g cukru pudru i 60g mielonego cynamonu do masy cynamonowej, śmietankę 30% do smarowania
Sposób przygotowania:
- Mieszankę z mniejszego woreczka zaparz z wrzącą wodą. Następnie przelej do misy miksera.
- Dodaj jajka, mleko, rozpuszczone masło, drożdże i olej oraz wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj ok 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
- W międzyczasie wymieszaj cynamon z cukrem.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt, po całości wyłóż mieszankę cynamonową. Ciasto możesz rozwałkować wedle swoich preferencji ale najlepsze jest gdy ma ok 5-10mm grubości.
- Zwiń w rulon, pokrój na równe porcje. Im grubsze cynamonki wykroisz tym dłużej muszą się piec.
- Cynamonki przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15min. Następnie posmaruj śmietanką 30% przy użyciu pędzelka.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 16-20 min*.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij cynamonki z piekarnika, posmaruj śmietanką 30% i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
Z całej porcji ciasta wyjdzie ok. 6 dużych cynamonek.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 249,69 | 12,48% |
białko (g) | 1,93 | 3,85% |
tłuszcz (g | 12,77 | 18,24% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 8,17 | 40,83% |
węglowodany (g) | 32,23 | 12,40% |
– cukry (g) | 14,70 | 16,33% |
błonnik (g) | 0,04 | – |
sól (g) | 0,07 | 1,16% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,22 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,23 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)