Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

BEZGLUTENOWA MIESZANKA DO DOMOWEGO WYPIEKU STRUCLI 450g

Bezglutenowa mieszanka do samodzielnego wypieku strucli z wybranym nadzieniem. 100% bezglutenowa, odpowiednia dla osób z celiakią, na diecie bezglutenowej.

Cena:

19,00 

Opis

Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.

Dodatkowo przygotuj: 15g drożdży i 70g letniego mleka do zaczynu, ponadto: 2 całe jaja, 135g letniego mleka, 50g rozpuszczonego masła, jajko do posmarowania, ulubione nadzienie.

 

Sposób przygotowania:

  • Mieszankę z mniejszego woreczka wsyp do miski i połącz z 70g letniego mleka i 15g drożdży. Odczekaj aż rozczyn zacznie pracować.
  • Rozczyn przelej do misy miksera. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło oraz wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj 3- 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
  • Blat podsyp skrobią ziemniaczaną. Wyrobione ciasto podziel na dwie, trzy porcje równej wielkości.
  • Porcję rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj ulubione nadzienie po całości i zwiń delikatnie w rulon. Końcówki obu boków sklej, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.
  • Przygotowany rulon przetnij na pół po środku, ale nie docinaj do końca. Z tak powstałych dwóch części zapleć warkocz.
  • Zaplecioną struclę możesz włożyć do natłuszczonej keksówki.
  • Przykryj struclę ściereczką i odstaw na 10-15 min w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie posmaruj rozkłóconym jajkiem. Możesz posypać kruszonką.
  • Podobnie postępuj z pozostałymi porcjami ciasta.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 30 – 35 min*.
  • Po upieczeniu przełóż strucle na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Z całej porcji ciasta wyjdą ok. 3 duże strucle.

*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.

 

Wartość odżywcza gotowego produktu: w 100g %RWS w 100g
wartość energetyczna (kcal) 201,01 10,05%
białko (g) 4,15 13,28%
tłuszcz (g 5,20 7,43%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 2,75 13,75%
węglowodany (g) 35,25 13,56%
– cukry (g) 8,19 9,10%
błonnik (g) 0,09
sól (g) 0,14 2,29%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 3,52
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 0,57

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 450 g
Bez glutenu

Tak

Wegetarian

Tak

Bez konserwantów

Tak

Bez sztucznych barwników

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!