Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 15g drożdży i 70g letniego mleka do zaczynu, ponadto: 2 całe jaja, 135g letniego mleka, 50g rozpuszczonego masła, jajko do posmarowania, ulubione nadzienie.
Sposób przygotowania:
- Mieszankę z mniejszego woreczka wsyp do miski i połącz z 70g letniego mleka i 15g drożdży. Odczekaj aż rozczyn zacznie pracować.
- Rozczyn przelej do misy miksera. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło oraz wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj 3- 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
- Blat podsyp skrobią ziemniaczaną. Wyrobione ciasto podziel na dwie, trzy porcje równej wielkości.
- Porcję rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj ulubione nadzienie po całości i zwiń delikatnie w rulon. Końcówki obu boków sklej, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.
- Przygotowany rulon przetnij na pół po środku, ale nie docinaj do końca. Z tak powstałych dwóch części zapleć warkocz.
- Zaplecioną struclę możesz włożyć do natłuszczonej keksówki.
- Przykryj struclę ściereczką i odstaw na 10-15 min w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie posmaruj rozkłóconym jajkiem. Możesz posypać kruszonką.
- Podobnie postępuj z pozostałymi porcjami ciasta.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 30 – 35 min*.
- Po upieczeniu przełóż strucle na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Z całej porcji ciasta wyjdą ok. 3 duże strucle.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 201,01 | 10,05% |
białko (g) | 4,15 | 13,28% |
tłuszcz (g | 5,20 | 7,43% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 2,75 | 13,75% |
węglowodany (g) | 35,25 | 13,56% |
– cukry (g) | 8,19 | 9,10% |
błonnik (g) | 0,09 | – |
sól (g) | 0,14 | 2,29% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,52 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,57 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)