Opis
Składniki mieszanki: czekolada gorzka, ksylitol, bezglutenowa mąka owsiana, bezglutenowa mąka jaglana, bezglutenowa skrobia ziemniaczana, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól
Dodatkowo przygotuj: 2 całe jaja, 40g rozpuszczonego i przestudzonego oleju kokosowego, 50g masła orzechowego, 1 kroplę ekstraktu wanilii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, na programie termoobieg.
- 2 całe jaja, 40g rozpuszczonego i przestudzonego oleju kokosowego, 50g masła orzechowego, 1 kroplę ekstraktu wanilii oraz zawartość mieszanki wsyp do miski, dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasteczka formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na ciasteczka według swojego uznania, możesz ważyć je po 70g lub więcej, wszystko zależy od Twoich potrzeb 🙂
- Piecz ciasteczka w piekarniku około 15 min w 180 stopniach C do zarumienienia*.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij ciasteczka z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
- Wystudzone ciasteczka najlepiej przechowuj w zamkniętym pojemniku, aby dłużej zachowały swoją świeżość.
Sugerowana ilość porcji to ok 8 sztuk ciasteczek, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od wagi każdej sztuki.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować ciasteczka podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 286,19 | 14,31% |
białko (g) | 8,08 | 16,16% |
tłuszcz (g | 16,78 | 23,98% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 6,24 | 31,21% |
węglowodany (g) | 31,92 | 12,28% |
– cukry (g) | 5,23 | 5,81% |
błonnik (g) | 0,83 | – |
sól (g) | 0,06 | 0,97% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,11 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,83 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)