Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 20g drożdży, 30g oleju, 300g ciepłej wody, skrobię ziemniaczaną do podsypywania, rozkłócone jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Ciepłą wodę wlej do misy miksera. Dodaj drożdże i olej, następnie wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj do 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
- Jeżeli robisz rogaliki – rozwałkuj ciasto na ok. 4mm grubości, wykrój trójkąty i nałóż na szerszy brzeg ok 1,5 łyżki nadzienia. Zawiń rogaliki i odstaw do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Przed pieczeniem posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Jeżeli robisz drożdżówki – podziel ciasto na porcje o wadze ok 130g (lub dowolną inną), uformuj kuleczki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15min – aż podwoją swoją objętość.
- W każdej z drożdżówek zrób miseczką „dołek”, posmaruj rozkłóconym jajkiem i nałóż po około 1,5 łyżki wybranego nadzienia.
- Możesz posypać kruszonką, płatkami migdałów lub innymi wedle uznania.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 min*. Aż do zarumienienia się.
- Od razu po upieczeniu uchyl piekarnik na ok 1-2min a następnie wyciągnij drożdżówki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
Z całej porcji ciasta wyjdzie ok. 6 dużych drożdżówek/rogali
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 169,48 | 27,96% |
białko (g) | 1,13 | 7,45% |
tłuszcz (g | 3,35 | 15,78% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,21 | 3,51% |
węglowodany (g) | 33,03 | 41,92% |
– cukry (g) | 6,48 | 23,76% |
błonnik (g) | 0,15 | – |
sól (g) | 0,10 | 5,55% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,29 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,35 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)