Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

BEZGLUTENOWA MIESZANKA DO DOMOWEGO WYPIEKU WEGAŃSKICH DROŻDŻÓWEK I ROGALIKÓW 400g

Bezglutenowa mieszanka do samodzielnego wypieku wegańskich drożdżówek i rogalików.  100% bezglutenowa, odpowiednia dla osób z celiakią, na diecie bezglutenowej oraz dla vegan.

Cena:

19,00 

Opis

Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.

Dodatkowo przygotuj: 20g drożdży, 30g oleju, 300g ciepłej wody, skrobię ziemniaczaną do podsypywania, rozkłócone jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  • Ciepłą wodę wlej do misy miksera. Dodaj drożdże i olej, następnie wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj do 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
  • Jeżeli robisz rogaliki – rozwałkuj ciasto na ok. 4mm grubości, wykrój trójkąty i nałóż na szerszy brzeg ok 1,5 łyżki nadzienia. Zawiń rogaliki i odstaw do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Przed pieczeniem posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Jeżeli robisz drożdżówki – podziel ciasto na porcje o wadze ok 130g (lub dowolną inną), uformuj kuleczki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15min – aż podwoją swoją objętość.
  • W każdej z drożdżówek zrób miseczką „dołek”, posmaruj rozkłóconym jajkiem i nałóż po około 1,5 łyżki wybranego nadzienia.
  • Możesz posypać kruszonką, płatkami migdałów lub innymi wedle uznania.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 min*. Aż do zarumienienia się.
  • Od razu po upieczeniu uchyl piekarnik na ok 1-2min a następnie wyciągnij drożdżówki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.

Z całej porcji ciasta wyjdzie ok. 6 dużych drożdżówek/rogali

*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.

 

Wartość odżywcza gotowego produktu: w 100g %RWS w 100g
wartość energetyczna (kcal) 169,48 27,96%
białko (g) 1,13 7,45%
tłuszcz (g 3,35 15,78%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,21 3,51%
węglowodany (g) 33,03 41,92%
– cukry (g) 6,48 23,76%
błonnik (g) 0,15
sól (g) 0,10 5,55%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 3,29
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 0,35

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 400 g
Bez glutenu

Tak

Bez laktozy

Tak

Bez mleka

Tak

Wegetarian

Tak

Bez konserwantów

Tak

Bez sztucznych barwników

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!