Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka kukurydziana, substancja słodząca: erytrol.
Dodatkowo przygotuj: 190g zimnego masła, 6 żółtek.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, na programie termoobieg.
- Zawartość mieszanki wsyp do misy miksera lub miski, dodaj zimne masło i żółtka.
- Dokładnie zagnieć do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Przy zagniataniu w mikserze użyj płaskiej końcówki do ciast kruchych.
- Ciastem wyklej formę i nakłuj.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 15-20 min* do lekkiego zarumienienia.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw je w blaszce do całkowitego ostudzenia.
Porcja gotowego ciasta wystarczy na blaszkę o średnicy ok 24cm.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować ciasto podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 264,79 | 13,24% |
białko (g) | 3,35 | 6,69% |
tłuszcz (g | 17,51 | 25,02% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 10,36 | 51,82% |
węglowodany (g) | 23,11 | 8,89% |
– cukry (g) | 0,10 | 0,11% |
błonnik (g) | 0,12 | – |
sól (g) | 0,02 | 0,28% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,30 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,71 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)