Opis
Składniki mieszanki: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, skrobia z tapioki, mielone siemię lniane, substancja słodząca: erytrol, sól
Dodatkowo przygotuj: 450ml mleka roślinnego, 60g oleju, 100ml wody i opcjonalnie wanilia.
Sposób przygotowania:
- Siemię zalej 100ml gorącej wody i odczekaj aż skleikuje. Mieszankę przesyp do miski, dodaj 450ml mleka roślinnego, 60g oleju i opcjonalnie odrobinę wanilii. Miksuj mikserem do połączenia składników i uzyskania gładkiej, lejącej masy.
- Rozgrzej gofrownicę, natłuść lekko olejem.
- Nakładaj ciasto chochelką i wypukłą stroną łyżki rozprowadź ciasto dokładnie po całej powierzchni.
- Gofry piecz do momentu zarumienienia się ciasta*.
- Gofry podawaj z dodatkami według uznania.
*Uwaga: czas pieczenia gofrów zależy od mocy urządzenia, to, czy gofry są już odpowiednio wypieczone możesz sprawdzić dopiero od momentu, kiedy nad gofrownicą przestanie unosić się para.
Sugerowana ilość porcji to 6 dużych gofrów, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od użytej gofrownicy.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 161,79 | 8,09% |
białko (g) | 2,17 | 4,34% |
tłuszcz (g | 5,93 | 8,47% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,45 | 2,25% |
węglowodany (g) | 24,51 | 9,43% |
– cukry (g) | 0,10 | 0,11% |
błonnik (g) | 0,65 | – |
sól (g) | 0,10 | 1,74% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,38 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,62 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)