Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka z ciecierzycy, bezglutenowa skrobia ziemniaczana.
Dodatkowo przygotuj: 500ml wody.
Sposób przygotowania:
- Przesyp mieszankę do miski. Dodaj 500ml wody. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej przy użyciu miksera. Powinna ci powstać lejąca masa.
- Rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść olejem.
- Wylewaj tyle ciasta, aby uzyskać cienkie naleśniki. Zawsze rozprowadzaj ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni aby naleśniki smażyły się w tym samym tempie. Smaż je do momentu zarumienienia.
- Dodaj dodatki według uznania.
Sugerowana ilość porcji to 12 naleśników, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytej patelni.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 103,08 | 5,15% |
białko (g) | 6,39 | 12,79% |
tłuszcz (g | 0,29 | 0,42% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,00 | 0,02% |
węglowodany (g) | 18,80 | 7,23% |
– cukry (g) | 0,02 | 0,03% |
błonnik (g) | 0,00 | – |
sól (g) | 0,00 | 0,00% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 1,88 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,28 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)