Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka kukurydziana, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 450ml napoju migdałowego bądź innego napoju roślinnego i 180g obranych bananów.
Sposób przygotowania:
- Banany zblenduj w misce razem z napojem roślinnym.
- Dodaj gotową mieszankę i jeszcze raz zblenduj na gładką masę. W przypadku, gdy uzyskana masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej napoju.
- Rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść olejem. Jeśli nie masz pod ręką specjalnej patelni do smażenia pankejków pamiętaj żeby zachować między nimi odpowiednio duży odstęp podczas smażenia.
- Smaż pankejki do momentu zarumienienia się ciasta.
- Pankejki podaj z dodatkami według uznania.
Sugerowana ilość porcji to 12 pankejków, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytej patelni.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 117,94 | 5,90% |
białko (g) | 1,42 | 2,84% |
tłuszcz (g | 0,64 | 0,91% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,05 | 0,23% |
węglowodany (g) | 26,24 | 10,09% |
– cukry (g) | 0,16 | 3,51% |
błonnik (g) | 0,12 | – |
sól (g) | 0,00 | 0,00% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,61 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,11 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)