Opis
Składniki mieszanki: mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, siemię lniane mielone, pestki słonecznika, sezam, pestki dyni, łuska babki jajowatej, sól.
Dodatkowo przygotuj: 10ml oleju, 400ml ciepłej wody, 15g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 10ml oleju, 400ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 15g świeżych drożdży. Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego.
- Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub cienką warstwą oleju, aby ułatwić sobie wyciągnięcie go z blaszki po upieczeniu.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 126,68 | 6,33% |
białko (g) | 3,22 | 6,44% |
tłuszcz (g | 3,09 | 4,42% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,29 | 1,44% |
węglowodany (g) | 19,77 | 7,61% |
– cukry (g) | 0,46 | 0,51% |
błonnik (g) | 0,62 | – |
sól (g) | 0,21 | 3,42% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 1,98 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,41 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)