Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

MIESZANKA NA DOMOWY CHLEB GRYCZANY 350g

Zdrowy i pożywny chleb z dodatkiem ziaren. 100% bezglutenowy, odpowiedni dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Cena:

13,00 

Opis

Składniki mieszanki: mąka gryczana,  mąka ryżowa,  mąka kukurydziana, siemię lniane mielone, pestki słonecznika, sezam, pestki dyni, łuska babki jajowatej, sól.

Dodatkowo przygotuj: 10ml oleju, 400ml ciepłej wody, 15g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  • Do misy wlej 10ml oleju, 400ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 15g świeżych drożdży. Wymieszaj.
  • Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
  • Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego.
  • Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub cienką warstwą oleju, aby ułatwić sobie wyciągnięcie go z blaszki po upieczeniu.
  • Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
  • Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
  • Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.

 

Wartość odżywcza gotowego produktu: w 100g %RWS w 100g
wartość energetyczna (kcal) 126,68 6,33%
białko (g) 3,22 6,44%
tłuszcz (g 3,09 4,42%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,29 1,44%
węglowodany (g) 19,77 7,61%
– cukry (g) 0,46 0,51%
błonnik (g) 0,62
sól (g) 0,21 3,42%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 1,98
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 0,41

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 350 g
Bez glutenu

Tak

Bez laktozy

Tak

Bez mleka

Tak

Bez jajek

Tak

Vegan

Tak

Wegetarian

Tak

Bez konserwantów

Tak

Bez sztucznych barwników

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!