Opis
Składniki: 100% orzechy nerkowca połówki.
Orzechy nerkowca są dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego), żelaza, magnezu, cynku. Spożywanie nerkowców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka udarów mózgu i choroby wieńcowej serca. Regularne sięganie po nerkowce może powodować obniżenia stężenia triglicerydów we krwi i ciśnienia krwi. Zalecana dzienna porcja orzechów do spożycia (w tym nerkowców) to ok. 30 g
Wartość odżywcza | w 100g | %RWS* w 100g |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 587 | 29,35% |
Białko | 20 | 40,00% |
Tłuszcz | 45 | 64,29% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,3 | 41,50% |
Węglowodany | 24 | 9,23% |
– w tym cukry | 6,1 | 6,78% |
Błonnik | 0 | – |
Sól | 0,02 | 0,33% |
*RWS – Referencyjne wartości spożycia.