Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

Promocja!

ZESTAW DO ROBIENIA PIERNICZKÓW 500g

Zestaw do domowego wypieku świątecznych pierniczków.  Do zestawu dołączona jest wykrawaczka do pierników.

100% bezglutenowy odpowiedni dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Cena:

20,00 

Brak w magazynie

Opis

Składniki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka owsiana, bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa łuska babki jajowatej, bezglutenowa przyprawa do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz czarny), substancja spulchniająca: węglan sodu.

Dodatkowo przygotuj: 160g masła wegańskiego (lub masła zwykłego/bez laktozy), 280g syropu z agawy/syropu klonowego (możesz też użyć miodu), 90g wody

 

Sposób przygotowania:

    1. Syrop z agawy (lub miód) podgrzej z masłem wegańskim (lub zwykłym) aż do rozpuszczenia tłuszczu.
    2. Gotową mieszankę przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło z syropem, wodę i wyrób ciasto. Bardzo pomocny w tym celu będzie robot kuchenny lub mikser.
    3. Po wyrobieniu ciasta schłodź je przez minimum 1 godzinę w lodówce.
    4. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5mm., jeżeli się klei podsyp np. skrobią ziemniaczaną lub inną dowolną mąką bezglutenową.
    5. Z ciasta wykrawaj dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włóż foremkę do dowolnej bezglutenowej mąki). Ciasteczka przekładaj, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 8 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Pozostaw na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie) a następnie przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
    7. Pierniczki udekoruj lukrem, czekoladą, orzechami lub czymkolwiek lubisz 🙂
    8. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

 

w 100g %RWS w porcji 100g
wartość energetyczna (kcal) 278,05 13,90%
białko (g) 3,37 6,74%
tłuszcz (g 12,02 17,17%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 3,81 19,07%
węglowodany (g) 38,43 14,78%
– cukry (g) 14,35 15,94%
błonnik (g) 1,92
sól (g) 0,05 0,76%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 3,66
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 1,22

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 500 g
Bez glutenu

Tak

Bez mleka

Tak

Bez jajek

Tak

Vegan

Tak

Bez laktozy

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!