Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

ZESTAW DO ROBIENIA PIERNICZKÓW 500g

Zestaw do domowego wypieku świątecznych pierniczków.  Do zestawu dołączona jest wykrawaczka do pierników. 100% bezglutenowy odpowiedni dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Cena:

35,00 

Opis

Składniki mieszanki: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, przyprawa do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz czarny).

Dodatkowo przygotuj: 175g masła lub w wersji wegańskiej roślinnego masła/margaryny, 315g płynnego miodu lub w wersji wegańskiej syropu z agawy/klonowego

 

Sposób przygotowania:

  • Miód/syrop podgrzej aż do zagotowania.
  • Gotową mieszankę, masło/margarynę połącz z gorącym miodem i wyrób ciasto. Uważaj aby się nie poparzyć. Bardzo pomocny w tym celu będzie robot kuchenny lub mikser.
  • Po wyrobieniu ciasta schłodź je przez minimum 1 godzinę w zamrażarce.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5- 7 mm., jeżeli się klei podsyp np. skrobią ziemniaczaną lub inną dowolną mąką bezglutenową.
  • Z ciasta wykrawaj dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włóż foremkę do dowolnej bezglutenowej mąki). Ciasteczka przekładaj, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej,
    w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostaw na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Pierniczki udekoruj lukrem, czekoladą, orzechami lub czym lubisz.
  • Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

 

 

 

 

w 100g %RWS w porcji 100g
wartość energetyczna (kcal) 285,78 14,29%
białko (g) 1,80 3,60%
tłuszcz (g 9,29 13,27%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 4,10 20,50%
węglowodany (g) 48,71 18,73%
– cukry (g) 17,49 19,43%
błonnik (g) 0,33
sól (g) 0,05 0,91%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 4,84
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 0,91

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 500 g
Bez glutenu

Tak

Bez mleka

Tak

Bez jajek

Tak

Vegan

Tak

Bez laktozy

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!