Opis
Składniki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka owsiana, bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa łuska babki jajowatej, bezglutenowa przyprawa do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz czarny), substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 160g masła wegańskiego (lub masła zwykłego/bez laktozy), 280g syropu z agawy/syropu klonowego (możesz też użyć miodu), 90g wody
Sposób przygotowania:
-
- Syrop z agawy (lub miód) podgrzej z masłem wegańskim (lub zwykłym) aż do rozpuszczenia tłuszczu.
- Gotową mieszankę przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło z syropem, wodę i wyrób ciasto. Bardzo pomocny w tym celu będzie robot kuchenny lub mikser.
- Po wyrobieniu ciasta schłodź je przez minimum 1 godzinę w lodówce.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5mm., jeżeli się klei podsyp np. skrobią ziemniaczaną lub inną dowolną mąką bezglutenową.
- Z ciasta wykrawaj dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włóż foremkę do dowolnej bezglutenowej mąki). Ciasteczka przekładaj, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 8 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Pozostaw na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie) a następnie przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Pierniczki udekoruj lukrem, czekoladą, orzechami lub czymkolwiek lubisz 🙂
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
w 100g | %RWS w porcji 100g | |
wartość energetyczna (kcal) | 278,05 | 13,90% |
białko (g) | 3,37 | 6,74% |
tłuszcz (g | 12,02 | 17,17% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 3,81 | 19,07% |
węglowodany (g) | 38,43 | 14,78% |
– cukry (g) | 14,35 | 15,94% |
błonnik (g) | 1,92 | – |
sól (g) | 0,05 | 0,76% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,66 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,22 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)