Opis
Składniki mieszanki: suszona żurawina, bezglutenowe płatki owsiane, migdały, substancja słodząca: erytrol, bezglutenowa mąka kokosowa.
Dodatkowo przygotuj: 110g zimnego wegańskiego masła (możesz zastąpić zwykłym masłem), 18g syropu z agawy.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, na programie termoobieg.
- Zawartość mieszanki wsyp do miski, dodaj zimne masło wegańskie oraz syrop z agawy i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasteczka formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na ciasteczka według swojego uznania, możesz ważyć je po 40g lub więcej, wszystko zależy od Twoich potrzeb 🙂
- Piecz ciasteczka w piekarniku około 16 min w 160 stopniach C do zarumienienia*.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij ciasteczka z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
- Wystudzone ciasteczka najlepiej przechowuj w zamkniętym pojemniku, aby dłużej zachowały swoją świeżość.
Sugerowana ilość porcji to ok 15 sztuk ciasteczek, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od wagi każdej sztuki.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować ciasteczka podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 334,22 | 16,71% |
białko (g) | 5,58 | 11,16% |
tłuszcz (g | 21,88 | 31,25% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 5,16 | 25,82% |
węglowodany (g) | 25,05 | 9,62% |
– cukry (g) | 15,05 | 16,72% |
błonnik (g) | 3,40 | – |
sól (g) | 0,16 | 2,71% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,16 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 2,19 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)