Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia z tapioki, błonnik bambusowy, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, guma guar, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 20g drożdży , 30g oleju, 300g ciepłej wody, skrobię ziemniaczaną do podsypywania blatu, rozkłócone jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Ciepłą wodę wlej do misy miksera. Dodaj drożdże i olej, następnie wsyp mieszankę. Wszystko mieszaj do 5 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych.
- Blat podsyp skrobią ziemniaczaną.Wyrobione ciasto podziel na kuleczki o wadze ok 90g. z kuleczek zrób wałeczki.
- Zawijaj chałkę z 3 wałeczków. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15min w ciepłe miejsce. Chałka powinna podwoić objętość.
- Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Możesz posypać kruszonką, płatkami migdałów lub innymi wedle uznania.
- Piecz w piekarniku w temp 180 stopni przez około 18-20 min*.
- Po upieczeniu zostaw na chwilę w piekarniku, następnie wyciągnij chałki i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
Z całej porcji ciasta wyjdą ok. 2 duże chałki.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować drożdżówki podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 169,48 | 27,95% |
białko (g) | 1,13 | 7,45% |
tłuszcz (g | 3,35 | 15,78% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,21 | 3,51% |
węglowodany (g) | 33,03 | 41,92% |
– cukry (g) | 6,48 | 23,76% |
błonnik (g) | 0,15 | – |
sól (g) | 0,10 | 5,55% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,29 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,35 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)