Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka owsiana, substancja słodząca: erytrol, bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka kukurydziana, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 300ml dowolnego napoju roślinnego, 1,5 banana, 45ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, na programie góra -dół.
- Wybrany napój roślinny, banana i olej zblenduj. Do zblendowanych składników dodaj mieszankę, ponownie zblenduj.
- Przygotuj papilotki, wypełnij je do połowy powstałą masą, nałóż dowolną konfiturę i napełnij masą do ¾ wysokości foremki.
- Piecz ok. 18 min w 180 stopniach C w piekarniku.
- Wystudzone muffiny udekoruj dowolnymi dodatkami.
Sugerowana ilość porcji to 18 sztuk muffinek, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytych papilotek.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 144,14 | 7,21% |
białko (g) | 2,48 | 4,95% |
tłuszcz (g | 4,92 | 7,02% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,45 | 2,27% |
węglowodany (g) | 21,69 | 8,34% |
– cukry (g) | 4,78 | 5,31% |
błonnik (g) | 1,30 | – |
sól (g) | 0,16 | 2,71% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,04 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,54 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)