Opis
Składniki mieszanki: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, białko bambusowe, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 30ml oleju, 270ml ciepłej wody, 14g świeżych drożdży (najlepiej piekarskich).
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 30ml oleju, 270ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 14g świeżych drożdży. Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na bułki.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Bułeczki formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na bułki według swojego uznania.
- Uformowane bułki odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
- Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 14 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij bułki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 167,60 | 8,38% |
białko (g) | 1,20 | 2,41% |
tłuszcz (g | 3,81 | 5,44% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,24 | 1,20% |
węglowodany (g) | 31,33 | 12,05% |
– cukry (g) | 1,11 | 1,23% |
błonnik (g) | 0,11 | – |
sól (g) | 0,15 | 2,54% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 3,12 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,39 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)