Opis
Składniki mieszanki: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, białko bambusowe, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, sól.
Dodatkowo przygotuj: 500ml wrzącej wody, 60g oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera wlej 500g wrzącej wody oraz 60g oleju rzepakowego. Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na pierogi i uszka.
- Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego wyrabiaj ciasto przez ok. 3 minuty na średnich obrotach końcówką z hakiem. Jeżeli ciasto będzie zbyt lejące, dodaj 2 płaskie stołowe łyżki mąki ziemniaczanej i wyrabiaj jeszcze przez minutę.
- Gotowe ciasto wyłóż na blat, podsyp mąką ziemniaczaną i zagnieć ręcznie do jednolitej masy.
- Po wyrobieniu, ciasto trzymaj pod przykryciem.
- Część ciasta rozwałkuj na blacie, a następnie wycinaj krążki na pierogi. Grubość rozwałkowanego ciasta oraz wielkość krążka dostosuj według własnego uznania.
- Nadziej krążki ulubionym farszem, a następnie gotowe pierogi gotuj ok 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 152,35 | 7,62% |
białko (g) | 1,22 | 2,43% |
tłuszcz (g | 4,74 | 6,77% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,40 | 2,00% |
węglowodany (g) | 25,23 | 9,70% |
– cukry (g) | 1,31 | 1,46% |
błonnik (g) | 2,00 | – |
sól (g) | 0,11 | 1,80% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,32 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,48 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)