Sweet Fit & Eat Białystok | Bezglutenowa Cukiernia Piekarnia Kawiarnia

MIESZANKA NA DOMOWE PIEROGI I USZKA 450g

Idealne ciasto na domowe pierogi lub uszka. 100% bezglutenowe, odpowiednie dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Cena:

15,00 

Opis

Składniki mieszanki: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, białko bambusowe, mąka z soczewicy, łuska babki jajowatej, sól.

Dodatkowo przygotuj: 500ml wrzącej wody, 60g oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera wlej 500g wrzącej wody oraz 60g oleju rzepakowego. Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na pierogi i uszka.
  • Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego wyrabiaj ciasto przez ok. 3 minuty na średnich obrotach końcówką z hakiem. Jeżeli ciasto będzie zbyt lejące, dodaj 2 płaskie stołowe łyżki mąki ziemniaczanej i wyrabiaj jeszcze przez minutę.
  • Gotowe ciasto wyłóż na blat, podsyp mąką ziemniaczaną i zagnieć ręcznie do jednolitej masy.
  • Po wyrobieniu, ciasto trzymaj pod przykryciem.
  • Część ciasta rozwałkuj na blacie, a następnie wycinaj krążki na pierogi. Grubość rozwałkowanego ciasta oraz wielkość krążka dostosuj według własnego uznania.
  • Nadziej krążki ulubionym farszem, a następnie gotowe pierogi gotuj ok 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie.

 

Wartość odżywcza gotowego produktu: w 100g %RWS w 100g
wartość energetyczna (kcal) 152,35 7,62%
białko (g) 1,22 2,43%
tłuszcz (g 4,74 6,77%
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,40 2,00%
węglowodany (g) 25,23 9,70%
– cukry (g) 1,31 1,46%
błonnik (g) 2,00
sól (g) 0,11 1,80%
informacja dla diabetyków
wymiennik węglowodanowy (WW) 2,32
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) 0,48

%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Informacje dodatkowe

Waga 450 g
Bez glutenu

Tak

Bez laktozy

Tak

Bez mleka

Tak

Bez jajek

Tak

Vegan

Tak

Wegetarian

Tak

Bez konserwantów

Tak

Bez sztucznych barwników

Tak

Zobacz inne nasze wypieki!