Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka owsiana, bezglutenowa skrobia z tapioki, bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa mąka z ciecierzycy, łuska babki jajowatej, sól, cukier, błonnik bambusowy, błonnik owsiany
Dodatkowo przygotuj: 10ml oleju, 345ml ciepłej wody, 10g świeżych drożdży (najlepiej piekarskich).
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 10ml oleju, 345ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 10g świeżych drożdży i wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego*.
- Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
*w tym kroku możesz dodać do chleba ulubione dodatki np: ziarna, pestki, żurawinę, czarnuszkę
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 118,93 | 5,95% |
białko (g) | 2,42 | 4,84% |
tłuszcz (g | 2,49 | 3,56% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,31 | 1,54% |
węglowodany (g) | 20,58 | 7,91% |
– cukry (g) | 1,43 | 1,59% |
błonnik (g) | 1,79 | – |
sól (g) | 0,82 | 13,69% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,98 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,22 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)