Opis
Składniki mieszanki: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, skrobia z tapioki, łuska babki jajowatej, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 15ml oleju, 380ml ciepłej wody, 8g świeżych drożdży (najlepiej piekarskich).
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 15ml oleju, 380ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 8g świeżych drożdży i wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego*.
- Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
*w tym kroku możesz dodać do chleba ulubione dodatki np: ziarna, pestki, żurawinę, czarnuszkę
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 145,78 | 7,29 |
białko (g) | 1,62 | 3,24% |
tłuszcz (g | 1,70 | 2,42% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,17 | 0,85% |
węglowodany (g) | 30,08 | 11,57% |
– cukry (g) | 1,49 | 1,66% |
błonnik (g) | 0,22 | – |
sól (g) | 0,21 | 3,47% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,98 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,22 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)