Opis
Składniki mieszanki: mąka ryżowa, mąka owsiana, skrobia z tapioki, skrobia ziemniaczana, łuska babki jajowatej, sól, cukier.
Dodatkowo przygotuj: 300ml ciepłej wody, 30g świeżych drożdży.
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 300ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 30g świeżych drożdży. Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego.
- Blaszkę na chleb zabezpiecz papierem do pieczenia lub cienką warstwą oleju, aby ułatwić sobie wyciągnięcie go z blaszki po upieczeniu. Ten chleb możesz także wypiec bez użycia blaszki, należy wtedy uformować chleb na papierze do pieczenia.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 134,51 | 6,73% |
białko (g) | 2,58 | 5,15% |
tłuszcz (g | 0,72 | 1,03% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,09 | 0,45% |
węglowodany (g) | 27,90 | 10,73% |
– cukry (g) | 1,01 | 1,13% |
błonnik (g) | 0,52 | – |
sól (g) | 0,15 | 2,54% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,74 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,17 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)