Opis
Składniki mieszanki: wiórki kokosowe, cukier, bezglutenowa mąka ryżowa, siemię lniane.
Dodatkowo przygotuj: 295g gęstego mleczka kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, na programie termoobieg.
- Zawartość mieszanki wsyp do miski, dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasteczka formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na ciasteczka według swojego uznania, możesz ważyć je po 40g lub więcej, wszystko zależy od Twoich potrzeb 🙂
- Piecz ciasteczka w piekarniku około 16 min w 160 stopniach C do zarumienienia*.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij kokosanki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
- Wystudzone ciasteczka najlepiej przechowuj w zamkniętym pojemniku, aby dłużej zachowały swoją świeżość.
Sugerowana ilość porcji to ok 15 sztuk ciasteczek, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od wagi każdej sztuki.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować ciasteczka podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 269,65 | 13,48% |
białko (g) | 3,16 | 6,31% |
tłuszcz (g | 18,38 | 26,26% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 3,77 | 18,87% |
węglowodany (g) | 21,13 | 8,13% |
– cukry (g) | 13,77 | 15,29% |
błonnik (g) | 1,62 | – |
sól (g) | 0,05 | 0,85% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 1,95 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,78 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)