Opis
Składniki mieszanki: mąka kokosowa, łuska babki jajowatej, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 400ml wody, 250g mleczka kokosowego z puszki, 8 dużych jaj
Sposób przygotowania:
- Mleczko kokosowe włóż do lodówki na noc.
- Do misy wlej 400ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 8 dużych jaj oraz 250g mleczka kokosowego (stała część). Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na bułki.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta kruchego.
- Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Bułeczki formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na bułki według swojego uznania.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij bułki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 111,27 | 5,56% |
białko (g) | 5,38 | 10,76% |
tłuszcz (g | 6,19 | 8,84% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 2,40 | 12,02% |
węglowodany (g) | 3,19 | 1,23% |
– cukry (g) | 1,23 | 1,37% |
błonnik (g) | 3,99 | – |
sól (g) | 0,02 | 0,39% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 0,00 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,78 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)