Opis
Składniki mieszanki: siemię lniane mielone bezglutenowe, pestki słonecznika, bezglutenowa łuska babki jajowatej, sól, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 200ml wody, 3 duże jaja.
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 200ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 3 całe duże jaja.Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta kruchego *.
- Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub cienką warstwą oleju, aby ułatwić sobie wyciągnięcie go z blaszki po upieczeniu.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 70 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
* do chleba możesz dodać ulubione pestki lub ziarna.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 123,59 | 6,18% |
białko (g) | 9,94 | 19,89% |
tłuszcz (g | 6,15 | 8,79% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,46 | 2,29% |
węglowodany (g) | 2,86 | 1,10% |
– cukry (g) | 0,26 | 0,28% |
błonnik (g) | 0,34 | – |
sól (g) | 0,35 | 5,80% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 0,25 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,96 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)