Opis
Składniki mieszanki: mąka kokosowa, siemię lniane mielone, sól, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 40ml oleju, 100ml ciepłej wody, 75g jogurtu greckiego, 5 dużych jaj.
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 40ml oleju, 100ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza), dodaj 75g jogurtu greckiego i 5 całych dużych jajek. Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta kruchego *.
- Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub cienką warstwą oleju, aby ułatwić sobie wyciągnięcie go z blaszki po upieczeniu.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 70 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
* do chleba możesz dodać ulubione pestki lub ziarna.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 212,94 | 10,65% |
białko (g) | 10,31 | 20,63% |
tłuszcz (g | 17,47 | 24,96% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 3,83 | 19,13% |
węglowodany (g) | 2,43 | 0,94% |
– cukry (g) | 0,74 | 0,82% |
błonnik (g) | 1,63 | – |
sól (g) | 0,15 | 2,52% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 0,08 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,99 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)