Opis
Składniki mieszanki: siemię lniane mielone, pestki słonecznika, łuska babki jajowatej, sól, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 210ml wody, 4 duże jaja.
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 210ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 4 całe duże jaja. Wymieszaj.
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na bułki.
- Wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto na niskich obrotach końcówką przeznaczoną do ciasta kruchego.
- Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Bułeczki formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na bułki według swojego uznania.
- Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij bułki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 128,61 | 6,43% |
białko (g) | 12,65 | 25,30% |
tłuszcz (g | 7,04 | 10,06% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,49 | 2,47% |
węglowodany (g) | 2,06 | 0,79% |
– cukry (g) | 0,40 | 0,44% |
błonnik (g) | 7,67 | – |
sól (g) | 0,15 | 2,52% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 0,00 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,13 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)