Opis
Składniki mieszanki: płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól
Dodatkowo przygotuj: 290ml ciepłej wody, 30ml syropu z agawy (lub miodu), 25ml oleju
Sposób przygotowania:
- Do misy wlej 25ml oleju, 290ml ciepłej wody (najlepiej żeby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza) i dodaj 30ml syropu z agawy (miodu).
- Następnie do składników mokrych dodaj mieszankę na chleb.
- Wymieszaj dokładnie powstałą masę.
- Blaszkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub cienką warstwą oleju, aby ułatwić sobie wyciągnięcie go z blaszki po upieczeniu.
- Ciasto wyłóż do blaszki mocno je dociskając aby nie było wolnych przestrzeni. Przed pieczeniem odstaw je na około 30 minut.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij chleb z blaszki i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 239,81 | 11,99% |
białko (g) | 8,74 | 17,47% |
tłuszcz (g | 14,97 | 21,39% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 1,55 | 7,74% |
węglowodany (g) | 14,14 | 5,44% |
– cukry (g) | 4,78 | 5,31% |
błonnik (g) | 1,31 | – |
sól (g) | 0,29 | 4,89% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 1,28 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,70 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)