Opis
Składniki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa mąka kukurydziana, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 7 jajek, 135g ksylitolu lub cukru, 72 ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, na programie góra -dół.
- Białka oddziel od żółtek. Ubij na gładką pianę, powoli dodając ksylitol lub cukier. Mieszając na najmniejszych obrotach miksera, dodaj stopniowo żółtka, następnie cienką strużką wlej olej. Miksuj do połączenia składników.
- Do powstałej masy dodaj składniki mieszanki i powoli wymieszaj szpatułką. Przygotuj papilotki, wypełnij je do połowy powstałą masą, nałóż dowolne nadzienie i napełnij masą do ¾ wysokości foremki.
- Piecz ok. 15 min w 180 stopniach C w piekarniku.
- Wystudzone muffiny udekoruj dowolnymi dodatkami.
Sugerowana ilość porcji to 18 sztuk muffinek, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytych papilotek.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 173,83 | 8,69% |
białko (g) | 3,02 | 6,05% |
tłuszcz (g | 7,73 | 11,04% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,46 | 2,31% |
węglowodany (g) | 27,60 | 10,62% |
– cukry (g) | 0,04 | 0,04% |
błonnik (g) | 0,15 | – |
sól (g) | 0,00 | 0,04% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,75 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,82 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)