Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka gryczana, bezglutenowa mąka owsiana.
Dodatkowo przygotuj: 500ml mleka lub napoju roślinnego, 80g oleju, 4 jajka.
Sposób przygotowania:
- Przesyp mieszankę do miski. Dodaj 4 jajka, 500ml mleka (możesz użyć także mleka bez laktozy lub napoju roślinnego) oraz 80g oleju. Miksuj mikserem do uzyskania gładkiej, lejącej masy.
- Rozgrzej patelnię, lekko natłuść olejem.
- Wylewaj tyle ciasta, aby uzyskać cienkie naleśniki. Zawsze rozprowadzaj ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni aby naleśniki smażyły się w tym samym tempie. Smaż je do momentu zarumienienia.
- Dodaj dodatki według uznania.
Sugerowana ilość porcji to 12 naleśników, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytej patelni.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 158,86 | 7,94% |
białko (g) | 4,36 | 8,72% |
tłuszcz (g | 8,64 | 12,34% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 1,06 | 5,31% |
węglowodany (g) | 15,67 | 6,03% |
– cukry (g) | 1,67 | 1,85% |
błonnik (g) | 0,33 | – |
sól (g) | 0,04 | 0,59% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 1,53 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,95 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)