Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka gryczana, cukier, migdały, mąka migdałowa, cynamon, substancja spulchniająca: węglan sodu, sól.
Dodatkowo przygotuj: 85g rozpuszczonego masła, 2 całe jaja, aromat migdałowy (wedle uznania).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, na programie termoobieg.
- 85g rozpuszczonego masła, 2 całe jaja, aromat migdałowy oraz zawartość mieszanki wsyp do miski, dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasteczka formuj zwilżonymi dłońmi, odważaj masę na ciasteczka według swojego uznania, możesz ważyć je po 40g lub więcej, wszystko zależy od Twoich potrzeb 🙂
- Piecz ciasteczka w piekarniku około 15 min w 180 stopniach C do zarumienienia*.
- Od razu po upieczeniu wyciągnij ciasteczka z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.
- Wystudzone ciasteczka najlepiej przechowuj w zamkniętym pojemniku, aby dłużej zachowały swoją świeżość.
Sugerowana ilość porcji to ok 15 sztuk ciasteczek, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od wagi każdej sztuki.
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować ciasteczka podczas pieczenia.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 285,00 | 14,25% |
białko (g) | 5,96 | 11,91% |
tłuszcz (g | 14,60 | 20,86% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 4,12 | 20,58% |
węglowodany (g) | 29,00 | 11,15% |
– cukry (g) | 14,51 | 16,12% |
błonnik (g) | 0,97 | – |
sól (g) | 0,03 | 0,53% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,80 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 1,67 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)