Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka owsiana, bezglutenowa skrobia ziemniaczana, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Do wypieku jednego biszkoptu w tortownicy o średnicy 21 cm przygotuj: 60g mieszanki, 3 jaja i 60g ksylitolu (lub cukru).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj 3 jaja i 60 g ksylitolu lub cukru. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania tortownicy tłuszczem oraz wykładania boków tortownicy papierem.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puch, dodaj powoli ksylitol lub cukier i dalej ubijaj przez 2 minuty.
- Do powstałej piany powoli dodaj żółtka, jedno po drugim i delikatnie mieszaj. Jeżeli robisz to mikserem- zmniejsz obroty do minimum.
- Do powstałej masy dodaj 60 g mieszanki, wolno mieszając do połączenia składników.
- Powstałą masę przełóż do tortownicy, delikatnie wyrównaj górę biszkoptu łopatką.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 min*.
- Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat, a następnie odwróć z całą blaszką do góry dnem do wystudzenia..
*Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, zalecamy obserwować biszkopt podczas pieczenia.
Sugerowana ilość porcji to 6 biszkoptów, jednak ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytej tortownicy.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 149,33 | 7,47% |
białko (g) | 6,74 | 13,49% |
tłuszcz (g | 4,94 | 7,06% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,11 | 0,56% |
węglowodany (g) | 25,61 | 9,85% |
– cukry (g) | 0,10 | 0,11% |
błonnik (g) | 0,62 | – |
sól (g) | 0,00 | 0,01% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,50 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,72 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)