Opis
Składniki mieszanki: skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, substancja słodząca: erytrol, substancja spulchniająca: węglan sodu, sól
Dodatkowo przygotuj: 300ml mleka bez laktozy, 2 jajka, 60g rozpuszczonego masła i opcjonalnie wanilię.
Sposób przygotowania:
- Mieszankę przesyp do miski. Następnie dodaj 2 jajka, 60g rozpuszczonego masła, odrobinę wanilii oraz 300ml mleka bez laktozy (możesz użyć mleka zwykłego lub roślinnego). Miksuj mikserem do połączenia składników i uzyskania gładkiej, lejącej masy.
- Rozgrzej gofrownicę, lekko natłuść olejem.
- Nakładaj ciasto chochelką i wypukłą stroną łyżki rozprowadź ciasto dokładnie po całej powierzchni.
- Gofry piecz do zarumienienia się ciasta.*
- Gofry podawaj z dodatkami według uznania.
*Uwaga: czas pieczenia gofrów zależy od mocy urządzenia, to, czy gofry są już odpowiednio wypieczone możesz sprawdzić dopiero od momentu, kiedy nad gofrownicą przestanie unosić się para.
Sugerowana ilość porcji to 6 dużych gofrów, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od użytej gofrownicy.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 158,41 | 7,92% |
białko (g) | 3,97 | 7,95% |
tłuszcz (g | 8,13 | 11,62% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 4,25 | 21,23% |
węglowodany (g) | 17,22 | 6,62% |
– cukry (g) | 1,68 | 1,87% |
błonnik (g) | 0,10 | – |
sól (g) | 0,08 | 1,41% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 1,71 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,89 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)
Kod GTIN: 5905544372352