Opis
Składniki mieszanki: bezglutenowa skrobia ziemniaczana, bezglutenowa mąka ryżowa, bezglutenowa mąka kukurydziana, substancja spulchniająca: węglan sodu.
Dodatkowo przygotuj: 1 jabłko, 3 jajka, 120ml mleka bądź napoju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Mieszankę przesyp do miski, dodaj starte jabłko, 3 jajka oraz 120ml mleka (możesz użyć mleka bez laktozy lub nawet roślinnego). Wszystkie składniki razem wymieszaj, w przypadku, gdy uzyskana masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej mleka.
- Rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść olejem. Jeśli nie masz pod ręką specjalnej patelni do smażenia pankejków pamiętaj żeby zachować między nimi odpowiednio duży odstęp podczas smażenia.
- Smaż pankejki do momentu zarumienia się ciasta.
- Pankejki podaj z dodatkami według uznania.
Sugerowana ilość porcji to 12 pankejków, ilość porcji, którą uzyskasz może różnić się w zależności od rozmiaru użytej patelni.
Wartość odżywcza gotowego produktu: | w 100g | %RWS w 100g |
wartość energetyczna (kcal) | 125,29 | 6,26% |
białko (g) | 3,65 | 7,29% |
tłuszcz (g | 2,27 | 3,24% |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,26 | 1,31% |
węglowodany (g) | 22,66 | 8,72% |
– cukry (g) | 2,96 | 3,29% |
błonnik (g) | 0,61 | – |
sól (g) | 0,01 | 0,23% |
informacja dla diabetyków | ||
wymiennik węglowodanowy (WW) | 2,20 | |
wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) | 0,35 |
%RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)